De verkopende partij

Het overgrote deel van de huizen die verkocht worden, worden verkocht met behulp van een makelaar. Door deze in te schakelen weten verkopers de beste prijs voor hun woning te krijgen. Als u zelf in onderhandeling gaat met een makelaar is er sprake van ongelijke posities. Hoe sympathiek en meedenkend een makelaar voor u als potentiële koper ook kan overkomen, één ding is duidelijk:

De verkopende makelaar heeft maar één belang, en dat is het behartigen van het belang van zijn opdrachtgever.

Hij zal niet nalaten de allerhoogste prijs er uit te onderhandelen, ook wanneer hij u als koper er enorm mee benadeeld. Daar wordt hij immers voor betaald. Wanneer u tóch zelf de onderhandelingen wilt aangaan met deze professional, dan is dat uw eigen keus. Achteraf kan geen beroep worden gedaan op het feit dat de verkopende makelaar niet voor uw financiële belangen is opgekomen en u te veel heeft betaald. Daarom raden de meeste verkopende makelaars ook aan zelf een professional in te schakelen bij de onderhandelingen. Wordt dit niet gedaan, en denkt de koper het zelf af te kunnen, dan is dit hun vrijwillige keus met alle consequenties van dien. In het vakgebied heet dat een koper die € 2000,- wil besparen om € 20.000,- te verliezen.

Uit de praktijk: “Een cliënt van mij, van wie ik een aankoopopdracht had, had grote interesse voor een woning die voor € 259.000 te koop stond. Op een gegeven moment waren de onderhandelingen zover dat de verkoper een koopsom van € 230.000 voorstelde. Mijn cliënt hoefde alleen nog maar akkoord te geven. Hij zag er toch vanaf, omdat zijn vrouw haar zinnen op iets anders had gezet. Uiteindelijk blijkt de woning twee maanden later alsnog verkocht te zijn voor € 250.000. Door iemand zonder aankoopmakelaar. Die persoon had dus bijna € 20.000 kunnen besparen door een beroep te doen op een huiskoopadviseur.”